Det er i lønnsoppgjøret for 2024 avtalt at skal det settes av midler til lokale forhandlinger etter Hovedtariffavtalens (HTA) Kapittel 4. pkt. 4.2.1. Pottens størrelse skal være 1,1 prosent av lønnsmassen, og lønnstillegg skal gis med virkning fra 1. oktober 2024.

KS har, basert på innrapporterte data til KS’ PAI-register per 1. desember 2023, beregnet størrelsen på potten for den enkelte kommune/fylkeskommune. Beregnet størrelse finnes i lenken under.

Lenkeblokk Icon Her er beregnet pott per kommune/fylkeskommune

Kommunale og fylkeskommunale foretak (KF og FKF) er også med i beregnet størrelse i vedlegget. Derimot er interkommunale foretak (IKS) eller virksomheter organisert som AS ikke med i beregnet størrelse. Der forhandlingsansvaret er delegert til foretaket (KF og FKF), jf. HA del B § 5, må foretakets relative andel av potten beregnes og trekkes ut av den samlede potten.

Lokale beregninger

Partene i Det Tekniske beregnings- og statistikkutvalget for kommunesektoren (TBSK) er enige om at midler til lokale forhandlinger skal beregnes slik det framgår av denne artikkelen.

Partene lokalt fastsetter midlenes størrelse for arbeidstakere som er omfattet av forhandlingene etter pkt. 4.2.1. Med mindre partene lokalt blir enige om annet, skal det i henhold til vedlegg 3 til HTA (Retningslinjer for lokale forhandlinger) nedsettes et lokalt beregningsutvalg som fastsetter pottens størrelse. Ved beregning av potten er det viktig at tillitsvalgte får tilgang til relevante lønnsopplysninger. Det vises til Hovedtariffavtalens vedlegg 3.

Med utgangspunkt i PAI-registeret pr. 1. desember 2023 har KS beregnet størrelsen på midler til lokale forhandlinger for den enkelte fylkeskommune/kommune. TBSK anbefaler at partene lokalt bruker den sentralt beregnede størrelsen på potten.

I tilfeller med vesentlige avvik mellom lokal beregning og det som framkommer av vedlegget til artikkelen, anbefales kommunen/fylkeskommunen å ta kontakt med KS for å finne årsak til avvik før lokale parter fastsetter den totale pottens størrelse.

Avvik kan skyldes:

  • Endring i antall ansatte mellom rapporteringstidspunktet og tidspunktet for de lokale forhandlingene.
  • Overføring av ansatte mellom kapitler, f.eks. at ledere i kapittel 4 er overført til kapittel 3.4.3.
  • Ansatte kan ha blitt rapportert inn med feil stillingskode eller ansettelsesforhold.

Beregningsgrunnlag

Som nevnt, er beregningen fra KS basert på lønnsdata rapportert til PAI-registeret pr. 1. desember 2023. Om fylkeskommunen/kommunen finner det nødvendig å gjøre egne beregninger for å fastsette størrelsen på potten, skal følgende legges til grunn:

Lokale midler skal beregnes på grunnlag av utbetalt grunnlønn pluss faste tillegg for arbeidstakere i 2023. 

Feriepenger regnes ikke som en del av grunnlønn. I stedet skal grunnlønn og faste tillegg i mai regnes to ganger.

Faste tillegg som funksjonstillegg for undervisningspersonalet skal også inngå i beregningsgrunnlaget. Merk at funksjonstillegg for undervisningspersonalet ikke er definert som en del av grunnlønnen, men det skal likevel være med i beregningsgrunnlaget for den lokale potten.

Følgende skal ikke være med i beregningsgrunnlaget:

  • Variable tillegg for ubekvem arbeidstid, herunder lørdags- og søndagstillegg, kvelds- og nattillegg og helge- og høytidstillegg, selv om disse utbetales som et fast beløp hver måned.
  • Avtalt godtgjørelse for arbeidstid utover ordinær arbeidstid (merarbeid) samt overtid, skal heller ikke være med.

Hvilke arbeidstakere som skal omfattes av beregningsgrunnlaget framgår i neste avsnitt.

Omfang

Lønn for arbeidstakere i stillingene som omfattes av HTA kapittel 4 skal være med i beregningsgrunnlaget uansett om de mottar lønn i form av månedslønn eller timelønn. For stillinger som skal være med i beregningsgrunnlaget betyr dette at grunnlønn for den avtalte arbeidstiden (ev. gjennomsnittlig arbeidstid) skal være med uansett om den utbetales som månedslønn eller timelønn.

Godtgjørelse for merarbeid (arbeid utover avtalt arbeidstid i form av timelønn, skal ikke være med).

Disse stillingene skal ikke være med i beregningsgrunnlaget:

  1. Arbeidstakere som omfattes av kapittel 5 i HTA.
  2. Ledere som omfattes av kapittel 3, pkt. 3.4.1, 3.4.2 og 3.4.3 i HTA.
  3. Frikjøpte lokalpolitikere.
  4. Tillitsvalgte med frikjøp som avlønnes iht. HTA kap. 3, pkt. 3.5, jf. Hovedavtalens del B § 3-3.
  5. Arbeidstakere på sysselsettingstiltak.
  6. Arbeidstakere lønnet som unge arbeidstakere (stillingskode 6600).
  7. Lærlinger (stillingskode 7666).
  8. Kortvarige engasjementer/arbeidsforhold dvs. ansettelser på mindre enn 6 måneder.
  9. Ubesatte stillinger.
  10. Avlastere, besøkshjem og tilsynsførere.

Uorganiserte arbeidstakere lønnet etter kapittel 4 skal være med i beregningsgrunnlaget.

Det skal som hovedregel bare medtas lønn for en arbeidstaker per stilling, men vikarer som er omfattet av de lokale forhandlingene, skal også inngå i beregningen av pottens størrelse. Dette gjelder vikariater av lengre varighet, jf. punkt 8 over.

Det må tas hensyn til større endringer i beregningsgrunnlaget. Dersom antall ansatte har endret seg mye fra 2023 til 2024, må beregningsgrunnlaget endres som følge av dette.

Disponering av midlene

Det er bare økningen i grunnlønn + faste tillegg som skal kostnadsberegnes. Det er differansen mellom det nye og det gamle årsbeløpet angitt ved grunnlønn + faste tillegg som utgjør kostnaden.

Økning i tillegg som ikke inngår i beregningsgrunnlaget, skal ikke kostnadsberegnes selv om de øker som følge av lønnsendringer. Det gjelder f.eks. helligdagstillegg og overtid.

Midlene skal ikke belastes med lønnstillegg til ubesatte stillinger.

Partene er gjensidig ansvarlig for at de avtalte midlene i den enkelte kommune/fylkeskommune/virksomhet benyttes. Vi viser til vedlegg 3 til HTA som regulerer at organisasjonene skal få en oversikt over samlet bruk av midlene før underskrivning av protokoller.

Eksempel på kostnadsberegning

Beregningen tar utgangspunkt i 12-månedersvirkningen for midlene til lokale forhandlinger per 1. oktober 2024, dvs. 1,1 %. Det er kun arbeidstakere i HTA kapittel 4 som skal være med. 

Eksempel på utregning av pott:

  • Grunnlønn + faste tillegg for arbeidstakere i HTA kapittel 4 i 2023 utbetalt i alle måneder utenom juni, samt mai måned to ganger blir kr 80.000.000. (Juni holdes utenom siden det er feriepengemåneden.)
  • Midlenes størrelse blir da 80.000.000 * 1,1 % = 880.000 kroner.

Eksempel på bruk av midlene:

  • En arbeidstaker i hel stilling har grunnlønn og faste tillegg før de lokale lønnsforhandlingene på 520.000 kroner.
  • Vedkommende får et lønnstillegg i de lokale forhandlingene på 5.000 kroner.
  • Ny grunnlønn + faste tillegg (årsbeløp) blir da 525.000 kroner.
  • Kostnad 5.000 kroner

Dette betyr at opprykket for denne personen har tatt 5.000 kroner av midlene beregnet med virkning fra 1.10.2024. Det gjenstår 880.000 – 5.000 = 875.000 av midlene pr. 1. oktober 2024.

Dersom samme arbeidstaker hadde vært i halv stilling, ville kostnaden blitt det halve, det vil si 2.500 kroner. Dersom hen hadde vært i 70 % stilling, ville kostnaden blitt 5.000 * 0,7 = 3.500 kroner.

Hvordan KS beregner pottens størrelse

Data rapportert til PAI-registeret er per 1. desember 2023. Det vi si at det er data per desember 2023 som er utgangspunkt for beregning av lønnsmassen for kalenderåret 2023. Pottens størrelse per kommune/fylkeskommune, slik den framkommer av vedlegget, er beregnet som 1,1 prosent av den overhengskorrigerte lønnsmassen per 1. desember 2023, og multiplisert med 12. Lønnsmassen per 1. desember 2023 vil si summen av utbetalt lønn i desember måned for lønnsartene som inngår i beregningen av potten. Det er kun stillinger i HTA kapittel 4 som inngår i beregningen KS har gjort.

Formel

Lokal pott = (grunnlønn + faste tillegg + funksjonstillegg) * 12 / (1 + overheng til 2024) * 1,1%

Talleksempel for kommune X:

Lokal pott = (6.310.000 + 226.000 + 251.000) * 12 / (1 + 1,8 %) * 1,1 % = 880.043  

Spesielt om kommuner/fylkeskommuner som ble splittet per 1. januar 2024

I vedlegget til denne artikkelen ligger beregnet pott for hver enkelt kommune/fylkeskommune. Beregnet pott er basert på innrapporterte data per 1. desember 2023, altså før oppsplitting per 1. januar 2024. Kommuner/fylkeskommuner som ble splittet per 1. januar 2024 er derfor ikke å finne i vedlegget. KS vil kontakte disse særskilt, slik at vi kan bistå også disse kommunene/fylkeskommunene med å beregne pottens størrelse.