Publisert: 27.09.2024
KS stiller seg bak målene i Naturmeldingen som regjeringen har lagt frem i dag. Der vil regjeringen blant annet videreføre kommunenes ansvar for å ivareta nasjonale interesser i arealpolitikken.
- Det er som forventet, og positivt, at Naturmeldingen viderefører kommunenes hovedansvar i arbeidet med å ivareta naturmangfold. Skal vi takle naturkrisen må innbyggerne med på laget. I kommunesektoren er vi vårt ansvar bevisst, og vi deler den beskrivelsen av alvoret i situasjonen for naturen som meldingen gir, sier Gunn Marit Helgesen.
Må følges opp med finansiering
En svært stram kommuneøkonomi svekker kommunenes reelle muligheter til å følge opp de viktige målsetningene i stortingsmeldingen.
- De ulike tilskuddsordningene som omtales i meldingen er isolert sett positive. Men det må sterkt understrekes at det er de generelle økonomiske rammene for kommunene og fylkeskommunene som vil bestemme farten i sektorens arbeid. Forenkling av tilskuddsregelverk og fleksibilitet i bruken av ordninger er viktig for å få størst mulig miljøeffekt av bevilgningene, sier Helgesen.
Kapasitet er en hovedutfordring
Økte naturutfordringer sammen med økt press på arealer, gjør at kommuner trenger hjelp til å løse kapasitetsutfordringene i arealplanleggingen.
- Behovet for å ivareta naturmangfoldet har aldri har vært større. Samtidig ser vi at viktige satsinger på grønn industri og mer fornybar energi som del av klimaomstillingen vil kreve areal. Kravene til kapasitet til å håndtere disse utfordringene gjennom god arealforvaltning- og planlegging øker, sier KS styreleder.
Areal- og naturregnskap
Økt satsing på naturdata og tilrettelegging av areal- og naturregneskap er positivt og viktig. KS har lenge pekt på at mange plandata er lite tilgjengelige, lite sammenhengende og til dels upålitelige.
- Her trengs et løft, og det er positivt at regjeringen prioriterer dette. Samtidig er det viktig å påpeke at selv om utvikling av areal- og naturregnskap for planlegging er viktig, gir det ikke svar på kapasitetsutfordringene i seg selv. Det er et viktig bidrag til kunnskapsgrunnlaget i arealplanleggingen, men vi ser det er behov for å styrke kapasitet til helhetlig planlegging, sier Helgesen.
Fylkeskommunenes ressurser må utnyttes
Fylkeskommunen har en viktig jobb med kommuneoverskridende utfordringer og kan bistå med kunnskap, regionale analyser og regionale planer. Mange fylkeskommuner er i gang med regionale planer for arealbruk og jobber med grønn industri og fornybar energi. Flere har latt seg inspirere av Rogaland sin plan for grønn industri. KS mener det er positivt at regjeringen ser potensialer i utvikling av fylkeskommunenes rolle, Regjeringen har forslag om å vurdere oppgaveavlastende team for kommunene og utvikling av kommunenettverk innenfor natur, klima, jordvern og planlegging.
KS landsting understreker alvoret i naturkrisen
At bevisstheten om kommunesektorens ansvar er stor og øker, viser for eksempel vedtakene som KS Landsting gjorde tidligere i år, Landstinget i KS fattet i februar 2024 blant annet vedtak om arealnøytralitet som hovedspor, det vil si null netto tap av natur. Helgesen mener det er summen av politikk som blir avgjørende for om vi lykkes.
- Slik sett er det viktig å se naturmeldingen i en større sammenheng. For eksempel bør de varslede meldingene for klima og energi ses i sammenheng med sortingsmeldingene om flom og skred og klimatilpasning.