Publisert: 07.10.2024
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke de frie inntektene til kommuner og fylkeskommuner med 6,8 milliarder kroner neste år. 3,2 milliarder av dette skal dekke merkostnader til befolkningsendringer og pensjon, slik at kommunesektorens økte handlingsrom er 3,6 milliarder.
– Selv om regjeringen øker de frie inntektene, er det likevel langt fra nok når kommunesektoren allerede mangler rundt 10 milliarder kroner i år, ifølge KS’ nye regnskapsundersøkelse. Kommuner og fylkeskommuner klarer rett og slett ikke å finansiere tjenestene de har ansvaret for. Det er dramatisk for innbyggerne. Det handler om barnehager, skoler, eldreomsorg, kollektivtransport og mange andre tjenester som er viktig i folks hverdag, sier Helgesen.
Brev til Stortinget
KS’ styreleder sendte i slutten av september et brev til ledelsen i stortingspartiene, hvor hele hovedstyret i KS understreket alvoret i situasjonen.
– Hvis ikke Stortinget gir kommuneøkonomien et løft, må de være ærlige og fortelle innbyggerne at statsbudsjettet vil gå ut over tjenestetilbudet, sier Helgesen.
– Det er viktig at kommunesektoren og nasjonale myndigheter har en lik forståelse av situasjonen. Hvis ikke, kan det oppstå et gap mellom det Stortinget forventer at kommunene skal tilby av tjenester og det som er mulig å tilby med ressursene de har. Det skaper urealistiske forventninger hos innbyggerne og kan svekke tilliten til demokratiet både nasjonalt og lokalt, sier Helgesen.
Kommunenes kostnader har økt kraftig
De viktigste årsakene til at den økonomiske situasjonen har forverret seg kraftig for kommuner og fylkeskommuner er flere år med høyere prisvekst enn forventet og høyt rentenivå. Bosetting av flyktninger fra Ukraina har også kostet mer enn anslått. I tillegg har KS i flere år pekt på at behovet for kostnadskrevende velferdstjenester har vokst sterkere enn finansieringen. Disse kostnadene har fram til nå blitt kamuflert av store midlertidige skatteinntekter.
– Kommuner har tæret på oppsparte reserver, men nå tømmes de raskt og mange vil måtte gjøre betydelige budsjettkutt neste år. Derfor er det helt nødvendig med et kraftig løft i statsbudsjettet, sier Helgesen.
Transporttilbudet svekkes
– Det er en kritisk situasjon i kollektivtransporten i mange fylkeskommuner. Flere fylkeskommuner har redusert tilbudet eller satt opp billettprisene. KS forventer at Stortinget bidrar til at kollektivtilbudet kan videreføres slik det var ved inngangen til 2024, sier Helgesen.
– Vi registrerer at regjeringen vil styrke fylkesveiene neste år, men det er langt unna det som trengs til drift og vedlikehold, sier Helgesen.