Publisert: 06.09.2024
Regjeringen har satt som mål å få 150.000 flere ut i arbeid innen 2030.
– Inkludering og utenforskap er en viktig sak for KS og KS´ medlemmer. Kommunene og fylkeskommunene vil inkludere sine innbyggere i arbeidslivet, og alt som kan bidra til å få flere inn i arbeid er positivt, sier direktør for arbeidsliv Tor Arne Gangsø.
Forsøk i kommunene
Regjeringen tar blant annet sikte på å gjennomføre et forsøk i utvalgte kommuner for å prøve ut hvordan kommunene kan bruke lønnstilskudd, både midlertidig og varig, i større grad.
– KS er glad for at regjeringen har som mål å gjennomføre forsøk i kommunene. Det er viktig at ord blir til handling, og at det også kommer penger, sier Gangsø.
Onsdag kom SSB-tall som viser at sykefraværet i Norge i forrige kvartal i år er det høyeste på 15 år.
Sykefraværet var på 7,1 prosent – det utgjør 10,6 millioner tapte dagsverk.
Arbeidskrafts og kompetansebehovet i kommunal sektor er stort. Vi vet alle at behovet er særlig stort innenfor helse.
– For at kommunal sektor skal kunne levere de tjenester som vi er pålagt å gjøre, må vi ikke bare ha flere hender, men de ansatte må også ha fagkompetanse til å levere tjenestene. Vi trenger sykepleiere og fagarbeidere. Vi kan derfor ikke tenke inkludering til arbeid uten også å tenke kvalifisering til arbeid, sier Gangsø.
Oppfordring til kommunene
KS jobber aktivt sammen med arbeidstakernes organisasjoner og staten for å inkludere flere i arbeidslivet. Det var et viktig skritt at partene tidligere i år ble enige om at kommunesektoren skal ha det samme unntaket som staten fra kvalifikasjonsprinsippet. Kvalifikasjonsprinsippet sikrer at den best kvalifiserte skal tilbys en stilling etter utlysning. Det er viktig, men for å bidra til å inkludere personer som står utenfor arbeidsliv og utdanning, er det også viktig at det er mulig å gjøre unntak.
– KS oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å bruke denne muligheten aktivt. Et nytt statlig lønnstilskudd vil kunne stimulere til det, sier Gangsø.