Publisert: 15.04.2024
Forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i KS-området startet mandag 15. april.
KS er arbeidsgiverorganisasjon for alle kommuner og fylkeskommuner, unntatt Oslo, og forhandler med de fire forhandlingssammenslutningene LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne.
KS’ forhandlingsmandat er grundig politisk forankret i kommuner og fylkeskommuner, og vedtatt i KS’ hovedstyre.
– Det er et viktig mål for KS som arbeidsgiverorganisasjon å gi kommuner og fylkeskommuner mulighet til å beholde og utvikle kompetente ansatte, som kan tilby innbyggerne gode tjenester. Kommunesektoren må være konkurransedyktige på arbeidsmarkedet. Samtidig setter en svekket kommuneøkonomi klare grenser, sier Gangsø.
Svekket kommuneøkonomi
Kommuneøkonomien er på sitt svakeste siden 2019. Nesten halvparten av kommunene hadde negativt driftsresultat i fjor, og KS’ budsjettundersøkelse viser at situasjonen ser ut til å forverre seg i år.
– Kommunesektorens økonomiske handlingsrom er svært begrenset, og lønnsveksten må dekkes innenfor allerede trange kommunale budsjetter, sier Gangsø.
KS vil gjennomføre et tariffoppgjør innenfor det handlingsrommet frontfagsmodellen gir.
– Frontfagsmodellen bidrar til en koordinert lønnsutvikling i hele arbeidslivet og til en bærekraftig nasjonal økonomi. Det er alle partene i arbeidslivet enige om, senest i rapporten fra regjeringens utvalg. Lønnsveksten over tid viser at modellen fungerer, men det er utfordrende at staten og de statlige sykehusene har ligget over både industrien og kommunesektoren de siste fem årene. Kommunene konkurrerer i stor grad med staten om arbeidskraft, sier Gangsø.
Et arbeidsliv i endring
– Gode tjenester til innbyggerne er et felles mål for alle partene i kommunesektoren. Derfor har vi også et felles ansvar for at kommunesektoren har mulighet til å løse sine oppgaver, i dag og i framtiden, sier Gangsø.
KS mener at hovedtariffavtalen må videreutvikles tilpasset kommunesektorens behov.
Han peker på at det vil bli knapphet på arbeidskraft i hele samfunnet i årene framover.
– Derfor må bruke den arbeidskraften vi har mest mulig effektivt og mobilisere all den arbeidskraften vi kan. Det betyr særlig at flest mulig må jobbe heltid. Da må vi ha arbeidstidsordninger som bidrar til det, også gjennom endringer i hovedtariffavtalen, sier Gangsø.
Forhandlingsfrist for mellomoppgjøret i kommuneoppgjøret er ved midnatt 30. april. Frist for eventuell mekling er 23. mai.