Publisert: 31.10.2024
I årene framover vil antallet i yrkesaktiv alder i Norge stagnere, samtidig som det blir flere oppgaver. Mangel på arbeidskraft vil gjøre det mer krevende å produsere tjenester i kommuner og fylkeskommuner, og kan bidra til å forsterke forventningsgapet.
Store bemanningsutfordringer
Bemanningsutfordringene er så store at det er umulig å rekruttere seg ut av dem. Det blir ikke flere sykepleiere, helsefagarbeidere eller lærere av at kommuner eller ulike sektorer i arbeidslivet overbyr hverandre.
Kommunesektoren skal være konkurransedyktige på lønn, men like viktig er det at kommuner og fylkeskommuner er attraktive arbeidsplasser og bruker de ansattes tid og kompetanse best mulig.
I debattheftet er ett av spørsmålene hva KS bør prioritere i årene framover for å møte arbeidskraftutfordringene. Det kan være ulike typer omstilling, arbeidstidsordninger, oppgavedeling mellom yrkesgrupper og bruk av kompetanse.
Mellomoppgjøret 2025
Mellomoppgjør handler normalt kun om lønnsjusteringer midtveis i den toårige tariffperioden. Det spesielle i 2025 er at forhandlingene også kan omhandle arbeidstid, hvis alle de sentrale partene er enige om det.
KS følger opp klare tilbakemeldinger på det forrige debattheftet: KS må jobbe for å gi kommuner og fylkeskommuner større handlingsrom til å lage gode og fleksible arbeidstidsordninger og turnuser. Det vil også stimulere til mer heiltid.
Det gjorde vi i hovedoppgjøret i 2024, og her ble partene enige om å nedsette et utvalg for å se på ulike løsninger og om at det kan være tema i oppgjøret, hvis alle parter er enige om det.
Resultatet i frontfaget og de økonomiske utsiktene for 2025 legger rammen for lønnstilleggene. Det blir særlig viktig å ta hensyn til den krevende situasjonen i kommuneøkonomien.