Publisert: 04.11.2024
– Staten fullfinansierer ikke integrering av flyktninger, og det bidrar til den krevende økonomiske situasjonen i kommunene, påpekte KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen i møtet.
Både Helgesen og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna understreket kommunenes formidable innsats for å ta imot og integrere flyktninger fra særlig Ukraina. Men kostnadspresset øker.
De statlige tilskuddene til integrering og norskopplæring dekker ikke kommunenes utgifter, viser statens egne beregninger. I tillegg har mange av de ukrainske flyktningene som har fullført introduksjonsprogrammet ikke gode nok norskkunnskaper til arbeidslivet, og det øker kommunenes sosialhjelpsutgifter.
Sykefravær og arbeidstid
Det pågår forhandlinger om ny avtale om inkluderende arbeidsliv. Helgesen gjentok at KS ønsker en grundig utredning av endringer i sykelønnsordningen som kan bidra til å redusere sykefraværet.
Flere møtedeltakere fra KS understreket at det er viktig å fortsette med de tiltakene som har vist seg å virke for å redusere sykefraværet, eksempelvis bransjeprogrammene for barnehager og sykehjem.
Mangel på personell i kommunenes helse- og omsorgstjenester gjør det nødvendig å tenke nytt om arbeidstid og turnusordninger. KS ønsker å få til endringer gjennom sentrale avtaler med arbeidstakernes organisasjoner. Hvis det ikke er mulig å få til, mener KS at lovverket må endres for å sikre bedre bemanning, mer heltid og redusert bruk av overtid og innleie.
Forsøk med lønnstilskudd
I Arbeidsmarkedsmeldingen foreslår regjeringen forsøk med lønnstilskudd i utvalgte kommuner for å fremme arbeidsinkludering. AID vil om kort tid gå i dialog med KS om et slikt forsøk.
– KS er positiv til forsøket, men det er viktig at lønnstilskuddsordningen tilpasses kommunenes behov, og at virkemidlene kan brukes fleksibelt i samarbeid med NAV og fylkeskommunene, sa Helgesen.