Les mer
-
Veilederrollen - hvor langt skal vi gå?
Å veilede innbyggere i digitale tjenester kan være både givende og utfordrende. Hvor går grensa for hva vi kan og bør veilede i? Hvordan møter vi innbyggere som vil ha hjelp til private tjenester eller å fylle ut offentlige skjemaer?
-
Tilskudd til veiledningstilbud i digital kompetanse
Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) lyser ut engangsstøtte på til sammen åtte millioner kroner til kommuner som vil opprette og utvikle lavterskel veiledningstilbud innen grunnleggende digital kompetanse til innbyggerne. KS oppfordrer til å søke.
-
Opptak av nettseminar om samarbeid i veiledningstilbudet
Med knappe ressurser og mange andre lovpålagte oppgaver er det ikke alltid en enkel sak å skulle tilby innbyggerne støtte og veiledning i den digitale hverdagen. Men mange kommuner tenker kreativt når de skal opprette veiledningstilbud.
-
Overstrømmende glede og mestring
Birger Brynildsen har hjulpet folk med data i 15 år. Behovet for opplæring er enormt. Da Birger tilbød en-til-en-undervisning, ble ventelistene raskt uhåndterlige. Og truet med å gjøre ham utbrent. Nå har Birger funnet en ny løsning.
-
Hvordan evaluere veiledningstilbudet?
Når kommunen har etablert et Digihjelpen-tilbud for innbyggere bør effekten av tilbudet evalueres. En evaluering kan bidra til måloppnåelse, og kan gi læring som er verdifull i videre utvikling av tilbudet.
-
Barrierer for digital deltakelse
Digital sårbarhet reduserer evnen til å ta i bruk digitale tjenester. Mange mennesker opplever digital sårbarhet på grunn av ulike utfordringer, og det kan påvirke deres muligheter til å delta fullt ut i vårt digitale samfunn.
-
Opptak av nettseminar om unge som veiledere i digital kompetanse
Det er flere kommuner som har unge veiledere i digital kompetanse. Noen har elever og lærlinger fra videregående skole på biblioteket, mens andre har ansatt ungdom utenfor arbeidslivet som digitale veiledere.
-
Datahjelp i lokalbutikken
Lokalbutikkene er kommunens forlenga arm i Kinn. Der får innbyggerne hjelp til alt fra å finne busstider til å ta utskrifter.
-
Dobbel effekt i bydelen
Bydel Alna i Oslo kombinerer to tiltak som treffer utenforstående i samfunnet: Inn i jobb og Digihjelpen. Unge voksne, som av ulike grunner har falt utenfor arbeidslivet, har fått jobb som bydelsverter.
-
Seniorsurf – Austevoll bibliotek i samarbeid med frivillige
Ut mot havgapet i Nordsjøen, sør for Øygarden og Bergen ligger øykommunen Austevoll. Hver mandag klokken ett samles opptil 15 eldre i kommunen på biblioteket for å få hjelp til den digitale hverdagen, gjennom veiledningstilbudet Seniorsurf.
-
Fra digitalt utenfor til innenfor
Omtrent 14 prosent av den norske befolkningen over 16 år har liten eller ingen digital kompetanse. Samtidig fortsetter digitaliseringen av Norge. Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, sier at Norge ikke kan leve med et digitalt klasseskille.
-
Med litt hjelp kan flere delta
Ca. 14 prosent av den norske befolkningen over 16 år har lav eller ingen digital kompetanse. Det er 600 000 mennesker. Hvis du ikke har digital kompetanse, blir du stående utenfor.
-
Fortsetter samarbeid om digital inkludering
De fleste nordmenn er ivrige brukere av ny teknologi og har god digital kompetanse , men mange personer er ikke-digitale. KS og staten har samarbeidet med regjeringen om Digihjelpen siden 2017. Nå er samarbeidet forlenget med fire nye år.
-
Tidstyven i livets siste år
Skjoldvor Wiseth har en hemmelighet hun ikke deler med noen. En time i uken får hun digital veiledning i Tjøme kommune. Hvis flere får vite om tilbudet, blir det mindre tid på henne. Derfor holder hun munn.
-
Alt er nytt
Alganesh Emah er nettopp blitt norsk statsborger. Veien fra Eritrea til Oslo har ikke vært enkel. Mange førstegenerasjonsinnvandrere møter ikke bare et nytt samfunn og et nytt språk – de møter også digitale tjenester for første gang.