Publisert: 10.09.2024
Regjeringen har foreløpig ikke tatt stilling til om EUs fornybardirektiv av 2018 skal tas inn i EØS-avtalen. I diskusjonene rundt dette direktivet, har det imidlertid også vært reist spørsmål om det senere endringsdirektivet av 2023 kan ha negative konsekvenser for lokalt selvstyre. Begge direktiver er i dag vedtatt og i kraft i EU-land, men ingen er foreløpig tatt inn i EØS-avtalen.
På denne bakgrunn har KS gjennomført en foreløpig vurdering av 2023-direktivet i et eget fagnotat. Hovedkonklusjonene i fagnotatet er som følger:
- Begrenset innvirkning på lokalt selvstyre: 2023-direktivet har ikke bestemmelser som vesentlig innskrenker lokalt selvstyre. Vurderingen her gjennomgår særlig bestemmelsene om saksbehandling, reglene om akselerasjonsområder, og direktivets presumsjon om tilstedeværelse av overveiende samfunnsinteresser ved utbygging av fornybar kraft. Direktivet kan samtidig føre til at kommuner mottar flere initiativ til utbygging av fornybar kraft som de kan si ja eller nei til. På denne måte kan direktivet styrke det reelle kommunale selvstyret.
- Nasjonale vurderinger og regelverk er sentrale: Det er viktig at nasjonale myndigheter vurderer 2023-direktivet på samme måte. I motsatt fall kan man havne i en situasjon hvor den nasjonale gjennomføringen svekker lokalt selvstyre, selv om det ikke er EØS-rettslig påkrevd.