Helse, sosial og omsorg
-
Fra bryggeri til helsefagarbeider: Menn i Helse gir nye muligheter
Roger Jørgensen (58) og Bjørn R. Kristiansen (55) er to menn som har tatt steget og omskolert seg til helsefagarbeidere gjennom Menn i Helse-programmet.
-
Sammen for pårørende i Lofoten
I Vest-Lofoten har de tre kommunene Moskenes, Flakstad og Vestvågøy gått sammen om å om å utvikle en felles pårørendestrategi. Pårørendesenteret var fasilitator.
-
Et krafttak for bedre helse- og omsorgstjenester
Bodø kommune er én av landets første av totalt 97 Tørn-kommuner. Kommunen har vært en foregangskommune på mange områder. De har vært med i Tørn fra starten, og resultatene fra deres arbeid i prosjektet har ikke gått upåaktet hen.
-
Aktivt fellesskap uten aldersgrense
Noen går med sixpence, andre med caps. Kystmuseet i Øygarden er blitt en arena for eldre med demens og ungdom med utfordringer. Fellesskapet rommer læring, livserfaring - og kan minske følelsen av utenforskap.
-
Tok grep for egen fremtid
Kristin Dreyer (60) og Arnfinn Bærheim (69) solgte den store eneboligen og kjøpte en ny og lettstelt leilighet. Her kan de bo til langt ut i alderdommen.
-
Jakter de unge for å sikre eldre
Anna Victoria Moe (18) er født og oppvokst i Kvæfjord. Nå bor hun på hybel for å gå på videregående skole i Harstad. Vil hun flytte hjem den dagen hun er ferdig med studiene?
-
Lettere arbeidsdag med handlingsplan mot vold
– Det er første gang jeg har opplevd applaus av politikerne i kommunestyret. Det sier mye om hvor viktig temaet er og hvor mange som kan være berørt av vold, sier Vegard Halvorsen som er SLT-koordinator i Indre Østfold kommune.
-
Smart by rustet for flere eldre
Vi blir stadig flere eldre, og vi vet at flere må bo hjemme lenger. I Gjøvik kommune får innbyggerne selv være med på å finne løsninger i Bylab.
-
På lag med pårørende
I Ringsaker kommune får alle som jobber i helse- og omsorgstjenesten tilbud om kurs for å kommunisere og samarbeide bedre med pårørende. Forfatterne av boka «Pårørendesjokket» står bak initiativet og gjennomføringen.
-
Pårørende er en ressurs
I 2020 ble Eigersund "Årets pårørendekommune". - Det er helt avgjørende å ivareta pårørende som en ressurs, sier prosjektleder Mari Skaara Omdal.
-
Leve hele livet i koronaens tid
Arbeidet med Leve hele livet-satsingen er godt i gang over hele landet. Og gode ideer utveksles på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
-
Naturen som medisin
– I dag har jeg glemt hva jeg gjorde i går, forteller Torbjørn Larsen (72) de andre rundt frokostbordet på Skjerven gård. Han er en av flere med demens som benytter seg av gårdsaktivitetene dagsenteret i Oslo tilbyr.
-
Å fylle dagene gir livet mening
Et tilfeldig møte på et treningssenter bidro til at Pål Berger forble rusfri etter over ti år som rusavhengig. I år jobber han med "Fyll dagene", der fire kommuner og KS, samarbeider om en digital aktivitetsuke med fokus på tilbud innen rus og psykiatri.
-
Endrer tilbud til psykisk syke som følge av korona
I Sortland kommune har flere av koronatidens tilbud til personer med psykisk sykdom fungert så godt at de kommer til å fortsette med dem.
-
Nordre Follo kommune satser på Menn i helse
Kommunal helsetjeneste snur seg rundt, finner gode løsninger og er rause i en uvanlig tid på sykehjemmene. Greverud sykehjem og omsorgsbolig i Nordre Follo kommune åpner blant annet opp dørene for menn som aldri har jobbet på sykehjem før.
-
Snakker med ungdom om psykisk helse på Facebook
Ansatte i Vadsø kommune så at barn og unge i kommunen slet med psykiske problemer. De tok tak og startet prosjektet «Psykhjelpa» - et lavterskeltilbud rettet mot barn og unge.
-
To kulturer forenes i nye Lyngdal kommune
Lyngdal og Audnedal tjuvstartet sammenslåingsprosessen ved å utarbeide felles sjekkliste, felles rutiner og gjennomføre felles opplæring for å skape gode pasientforløp.
-
Et lyspunkt i hverdagen
For 14 unge personer med rusutfordringer har prosjektet Lyset i hverdagen innebåret en ny sjanse i livet. – Jeg har fått livsgnisten tilbake, sier Tina, en av deltakerne.
-
Gode pasientforløp sikrar heilskapen i Suldal
Suldal har vore med i fleire ulike læringsnettverk for å utvikla helse- og omsorgstenestene i kommunen. Då tilbodet om å bli med i Gode pasientforløp for eldre og kroniske sjuke kom, vart det systemet for å sikra heilskapen.
-
To skritt fram og ett tilbake er helt greit
Forbedringsarbeid er krevende, og spesielt implementeringsfasen tar tid. I Sola kommune grep de derfor muligheten til å delta i læringsnettverk for Gode pasientforløp for andre gang. Det har gitt resultater.
-
På vakt for barna
Ann-Kristin Olsen har ledet Barnevoldsutvalgets gjennomgang av saker der barn har vært utsatt for vold og overgrep. Hun mener samfunnet har sviktet barna.
-
Sagatun - der livserfaring blir kompetanse
På Sagatun trengs ingen henvisning, det snakkes ikke om diagnoser eller sykdomshistorie. Her er det livserfaring som teller. - Måten jeg ble tatt imot på her har gitt meg troen på livet tilbake, sier Rune Lundquist som lenge satt ensom hjemme.
-
Med livet som kompetanse
For syv år siden var livet til Tor Arne mørkt kaos. I dag hjelper han rusavhengige i sin jobb i Time kommune.
-
Menn i helse er en suksess
- «Menn i helse» gir gevinster for både arbeidslivet, brukerne og samfunnet – men ikke minst for deltakerne selv, som får en mer meningsfull hverdag, ifølge prosjektleder i KS Eli Sogn Iversen.
-
Æ e mæ – forebygger vold og overgrep på Sortland
Sortland kommune vil hindre overgrep og vold mot barn ved hjelp av hverdagsforebygging. Kommunen satt i gang Æ e mæ-prosjektet i alle barnehager og skoler. Det unike prosjektet skal også bli eksportvare til andre kommuner, regioner og land.
-
Helhetlige pasientforløp ble vinneroppskriften for Surnadal
For å lykkes med å utvikle helhetlige, koordinerte og trygge tjenester trengs rutiner og oppfølging som gjør at brukerne får den hjelpen de skal ha. Prosjekt Helhetlig pasientforløp i hjemmet (HPH) gjorde Surnadal kommune best i klassen.
-
Barneombudets juleønske
Ikke alle barn gleder seg til jul. I alle kommuner, skoleklasser og nabolag er det barn som blir utsatt for vold eller overgrep. – Hvis vi lurer må vi våge å spørre hvordan det går hjemme og ikke gi oss før vi får svar, sier barneombudet Anne Lindboe.