Publisert: 25.09.2019
Klimaendringer representerer en økende risiko for norske kommuner når det gjelder samfunnssikkerhet, miljøkonsekvenser og kommuneøkonomi.
Bare det siste tiåret har klimatilpasning utviklet seg fra å være en utfordring som ble antatt å ligge et godt stykke frem i tid, til raskt å være en reell utfordring mange kommunene nå griper fatt i. Mer enn halvparten av landets kommuner har vært rammet av en eller flere værhendelser i løpet av de siste to årene.
Klimaendringene er et faktum, og de er alvorlige. FNs klimarapport antyder at vi kan nå 1,5 graders global oppvarming allerede i 2030. Skjer dette, vil temperaturen særlig i nordlige og indre strøk som Finnmark og deler av Oppland og Hedmark innen 2030 stige med 2 til 3 grader, ifølge klimaforsker Borgar Aamaas ved Cicero seter for klimaforskning.
Kommunenes risiko
Klimaendringene representerer en økt risiko for kommunene. Den fysiske risikoen kommer i form av ekstremvær som kan forårsake enorme ødeleggelser. I tillegg kommer det økte ansvaret for sikkerhet, og gjenoppbygging av alle skadene.
Samtidig pågår det gradvise klimaendringer som blant annet påvirker økosystemer og gir indirekte konsekvenser av klimaendringer i andre land. Fortsatt er det lite kunnskap om Norges evne til å håndtere slike endringer både nasjonalt og lokalt,