Til hovedinnhold

Sjeføkonomens side

Norsk økonomi er viktig for kommuneøkonomien, men aktiviteten i kommunesektoren er også viktig for norsk økonomi. Hva skjer i makroøkonomien? Her har vi samlet KS’ sjeføkonom Torbjørn Eikas analyser og kommentarer til disse og beslektede temaer.

Artikler

Mer fra sjeføkonomen

Foto: Ida Slettevoll/ KS

KRONIKKER

Alt er ikke rente, Dørum

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener at fem milliarder kroner ekstrabevilgning til kommunesektoren for 2024 og 2025 er uheldig fordi han mener rentenivået kan bli påvirket. Rentenivået er imidlertid ikke det eneste myndighetene bør bry seg om.

Foto: Scanstock

Uke 44: Lite futt i husholdningene

Verken varehandelsindeksen eller gjeldsveksten i september tyder på noe oppsving i privat konsum. NAV-ledigheten var uendret fra september. Arbeidsledigheten i alle østlandsfylkene utenom Innlandet er klart høyere enn i resten av landet utenom Finnmark.

Foto: Canva

Uke 43: Uendret arbeidsledighet

Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) for september viser at arbeidsledigheten holder seg på 4,0 prosent. Sysselsetting og arbeidsstyrke beveger seg i takt med befolkningen i arbeidsdyktig alder. Den kortsiktige arbeidsinnvandringen kan ha stabilisert seg.

Foto: Mostphotos

Uke 42: Økte byggekostnader og igangsetting

Byggekostnadene økte litt i september. Det gjorde også igangsetting både av boliger og andre bygg, men fra lave nivåer. Oljefondet økte kraftig gjennom uka og er på nytt rekordhøyt nivå.

Foto: Ablestock.com

Uke 41: Svakt ekspansivt statsbudsjett og lav prisvekst

Forslaget til statsbudsjett er anslått å øke fastlands-BNP med 0,2 prosent. Prognosene for produksjonen fremstår som litt optimistiske, mens arbeidsmarkedsanslagene virker realistiske. Den underliggende prisveksten gikk ned i september.

Foto: KS

Uke 40: Mens vi ventet på statsbudsjettet

Boligprisene økte 0,4 prosent i september. Oljefondet satte ny rekord tidlig i uka, og oljeprisen tok seg opp. Ventetiden på Statsbudsjettet forkortes av bevisste lekkasjer fra budsjettet, men nå også på grunn av menneskelig feil.

Les flere artikler

KONTAKT