Publisert: 17.07.2024
I revidert nasjonalbudsjett 2023 la Helse- og omsorgsdepartementet frem en plan for omlegging av den sentrale helseforvaltningen. Den første målsettingen er "bedre støtte til kommunene". For Helsedirektoratet betyr dette blant annet å se på hvordan retningslinjer, veiledere, rundskriv og andre typer faglige råd møter kommunenes behov.
Kommunesektoren på sin side har formulert tydelige forventninger om redusert statlig detaljstyring, og at statsforvaltningen tilbyr dialog, veiledning og verktøy som kommunene kan velge å bruke.
Med dette som bakteppe har KS og Helsedirektoratet opprettet et felles prosjekt som skal se på hvordan direktoratets ressursbruk bedre kan tilpasses kommunesektorens behov. Første trinn er å se på pedagogiske virkemidler – det som går under fellesbetegnelsen «normerende produkter».
Innsiktsfase høst 2024
Det er kommunenes behov som er utgangspunktet. Høsten 2024 vil prosjektet gjennomføre undersøkelser og møte kommunene i ulike sammenhenger og på ulike nivå. Eksempler på problemstillinger man ønsker svar på er:
- Hva trenger kommunene av faglig støtte for å kunne levere gode helsetjenester fremover?
- Hvordan fungerer veiledere, retningslinjer og lignende ute i felten som støtte i tjenestene?
- Når KS' medlemmer melder tilbake at omfanget er for stort, er det antallet veiledere, dybden eller detaljeringsgraden i den enkelte, eller uklarhet om hva kommunene plikter å følge og ikke, som er utfordringen?
- Hvordan skal muligheten for variasjon mellom kommuner og tjenester bevares, samtidig som minstekravet til tjenester opprettholdes?
- Hvordan forstår og bruker tilsynsmyndigheter retningslinjer og veiledere når de vurderer kommunene?
Kartleggingen av behov – og av utfordringer med hvordan normerende produkter fungerer i dag – vil være grunnlaget for forslag til konkrete tiltak som kan settes ut i livet i 2025.