Publisert: 25.06.2024
– Forebyggende etikkarbeid er viktig for å sikre tillit til lokaldemokratiet. Kommunesektorens etikkutvalg skal være en støttespiller for kommuner og fylkeskommuner i dette arbeidet. Jeg vil gratulere Dagfinn Høybråten med et spennende og viktig verv, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Høybråten er ny i utvalget og overtar etter Tora Aasland. Høybråten kjenner kommuners og fylkeskommuners utfordringer på dette området etter en lang karriere som rådmann, lokalpolitiker, stortingsrepresentant, statsråd, partileder, direktør i KS og en rekke offentlige verv.
– Jeg er glad for tilliten til å lede dette viktige arbeidet i kommunesektoren. Tilliten til offentlig forvaltning og tjenestene kommunene yter til innbyggerne, er avhengig av at etiske problemstillinger står høyt på dagsorden både hos folkevalgte og ansatte. Den tilliten vil jeg gjerne være med å bygge. Det er viktig for hele demokratiet, sier Høybråten.
Høybråten varslet nylig at han gir seg som leder av Kirkens Nødhjelp.
Utvalget skal selv kunne ta opp saker og gi anbefalinger, både prinsipielt og i enkeltsaker, og uttale seg om tema på forespørsel fra KS, medlemmene og media. Etikkutvalget er blant annet opptatt av spørsmål rundt habilitet, åpenhet, varsling og eierinteresser hos folkevalgte og ansatte i kommunene.
– Det handler om å bevisstgjøre, forebygge og ruste kommunesektoren for å håndtere vanskelige situasjoner – situasjoner som vi vet oppstår. Utvalget har vært etterspurt. Det har vært god oppslutning på møter ute i fylkene og lederen har opplevd betydelig pågang, sier Helgesen.
KS-lederen tror etikkutvalgets jobb bare blir viktigere og viktigere.
– Kommunesektoren står ovenfor store endringer i årene framover. Det handler om strammere økonomi og tøffe prioriteringer, sammen med mangel på kapasitet og kompetanse. Det kan bli en rekke diskusjoner om prioriteringer, om dilemmaer og motstridende hensyn. Etikkutvalget må følge samfunnsutviklingen, og gripe fatt i framtidige etiske utfordringer. Det kan eksempelvis være temaer knyttet opp mot økt bruk av kunstig intelligens, og en offentlig debatt som i økende grad preges av desinformasjon, hets og trusler, sier Helgesen.